a hotel with the natural environment

 

Project

In the forests of the Amerongen Mountains we planned a hotel with view of the nature and setting of the surrounding forna and flora. It was possible, through partial excavation, halfway into the plot, to house a basement level, meeting the need for  daylight in the building. We have, at the same time, suspended the mass, thus given the building a lightness. Through this the ground floor opening, via an embankment, the basement can be fully exploited and utilized.

The Hotel has conference room accommodating 250 participants, which can also be divided into 3 smaller rooms. Furthermore there are 26 hotel rooms, of which 2 are bridal suits, 2 rooms for the disabled and 2 ‘family’ rooms. Last, but not least, the Woodland Hotel has its own Wellness Centre, with solarium, sauna, Turkish baths and beauty salon.

The hotel rooms are situated as a block above the vestibule, from which sunlight is actively captured. This provides direct sunlight and thereby less heating is required. A sedum ‘grassed’ roof provides good insulation for the building. Thanks to the embankment and building insulation, limited energy is needed for the heating and cooling the lower ground.  
Examples of sustainable applications are the rubber floors in the rooms; the use of re-cycled insulation material for the kitchen floors; that all wood used in the construction carries a certificate; and that the roof is insulated with ecological grass.


Click here for more information about the Hotel.



Location

Client

private

Handing over

2009

Project type

exterior and interior new building

Surface

1,000-5,000 m2

Theme

Yield

Collaboration

Applications