Rondeel, kwalitatieve kippenhouderij

 
 

"Houden van Hennen"

Het Rondeel is een uniek huisvestingssysteem voor leghennen. Het concept was het resultaat van een studie van de Wageningen Universiteit getiteld Houden van Hennen die tot doel heeft de opties voor een duurzame toekomst voor leghennen veeteelt te verkennen. Het onderzoeksteam onderzocht de conflictgebieden tussen maatschappelijk verantwoord ondernemen, de behoeften van de leghen en een optimale werkomgeving voor de pluimveehouder. Deze verschillende perspectieven hebben geresulteerd in een pakket van eisen dat de basis vormde voor het ontwerpen van nieuwe methoden van legkippen.

Unieke huisvestingssysteem

Het Rondeel is een ronde behuizing systeem, verdeeld in segmenten. Dit nieuwe huisvestingsconcept is ruim en gericht op de dagvertrekken. Hier is de natuur binnengebracht binnen en de leghennen kunnen krassen, verkennen en stofbaden nemen. De nachtvertrekken, aan weerszijden van de dagvertrekken,  hebben genoeg stokken om te rusten, voer en watervoorzieningen om te eten en te drinken en nesten, waar de kippen kunnen hun eieren kunnen leggen.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Vanwege de brede taakstelling van het Houden van Hennen project en omdat het concept van het Rondeel is gecentreerd rond het principe van de "gelukkige kippen, trotse boeren en tevreden publiek " is het Rondeel een goed voorbeeld van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondersteuning van milieu en dierenwelzijn organisaties.

De studie Houden van Hennen werd uitgevoerd in intensieve samenwerking met diverse maatschappelijke organisaties. De betrokkenheid en de bijdrage van deze organisaties maakt het Rondeel tot een breed gedragen huisvestingsconcept. De Nederlandse organisatie voor dierenwelzijn bekroonde de Rondeel eieren met het 'Beter Leven-keurmerk'' met 3 sterren! Bovendien zijn de eieren Rondeel goedgekeurd door de milieu-organisatie "Stichting Milieukeur" en de organisatie voor dierenwelzijn "Wakker Dier".Locatie

Oplevering

2010

Project soort

exterieur nieuwbouw

Oppervlak

10.000-25.000 m2

Thema

Opbrengend

Samenwerking

Toepassingen