transparante villa voldoet ruim aan epn-norm

 

duurzame woningbouw

Op een bosrijke locatie hebben we ruim binnen de aangescherpte EPN-norm (Energie Prestatie) een riante woning ontworpen en gerealiseerd met maximaal uitzicht op de natuur. Ondanks dat er bijzonder veel glasoppervlak is toegepast betreft het een zeer energiezuinige woning met veel wooncomfort.

Vanwege de natuurlijke bosrijke uitstraling van het kavel laten we het gebouw met terras boven het maaiveld zweven. Hierdoor kun je een gesloten grondbalans realiseren en wordt het beeld van huisje, boompje, (beestje) doorbroken. Het terrein lijkt onder de woning door te lopen en staat daardoor in beeld volledig los van de woning. Tevens biedt het hoogteverschil tussen terras en maaiveld de mogelijkheid om de terrasrand als zitelement te gebruiken.

Het gebouw is gericht op het verloop van de zonnestand. Hiervoor zijn de principes van het passief bouwen toegepast, zoals het optimale gebruik van de zon. In het gebouw is weinig energie nodig voor verwarming en koeling. Door isolatie en gebouwriching wordt in het stookseizoen de aanwezige warmte vastgehouden en gratis zonnewarmte benut. De warmte van de afgezogen lucht wordt opgeslagen in een boiler voor tapwaterverwarming en ruimteverwarming.

Verse lucht wordt via natuurlijke ventilatie aangevoerd.In de zomer wordt ongewenste opwarming voorkomen door vaste luifels en een tropendak. De warmte tussen het tropendak en het bouwkundige dak kan optioneel worden afgevoerd en gebruikt voor tapwaterverwarming en ruimteverwarming. Gedurende de zomernachten kan de woning gekoeld worden met koude nachtlucht. Hierdoor en door voorkoming van onnodige opwarming is een airco installatie overbodig.

De gevels aan straatzijde en langs de oprijlaan zijn voorzien van kleine raamopeningen. Dit komt de isolatie aan de noord en oost zijde ten goede. Aan deze zijde zijn ook de bergfuncties en de badfuncties gepland.Aan de tuinzijden zijn alle gevels voorzien van ruimte hoge en brede raampartijen, Hierdoor is de binnenbeleving van buiten maximaal en is er visueel contact tussen de verschillende werk- en woonruimten mogelijk.

De beganegrond is ingedeeld volgens een u-vorm, met in het midden de entree en een woonkeuken. Vanuit deze ruimten zijn alle andere ruimten ontsloten, hetgeen de centrale ligging van de woonkeuken benadrukt. Vanuit de entree is er door de woonkeuken zicht op een deels overdekt terras. Doordat deze deels besloten licht in de luwte van de u-vorm is het aantal mogelijkheden voor buitenverblijf toegenomen.

De woning is, naast de hoofdfuncties van woonruimte, keuken, toilet, bad- en slaapkamers, ook voorzien van een extra toilet en badruimte, bijkeuken, werkruimte, studeerruimte, waskamer en garage. Door alle ruimtes centraal te ontsluiten wordt het oppervlak voor verkeersgebieden beperkt en zijn er relatief veel functies op een compact oppervlak gerealiseerd.



Locatie

Opdrachtgever

particulier

Oplevering

2006

Project soort

exterieur en interieur nieuwbouw

Oppervlak

100-500 m2

Thema

Tijdloos

Samenwerking

Leveranciers

Toepassingen