ziekenhuis krijgt gezonde ruimte

 

Op uitnodiging van rijksbouwmeester Wietse Patijn hebben wij de afdeling gynaecologie en obstetrie van het Academisch Ziekenhuis Groningen mogen ontwerpen.

Het concept van Wietse Patijn was om er een ’beterhuis’ in plaats van een ’ziekenhuis’ te realiseren. Zo maakte hij van de ambulancestraat een winkelstraat, waar je al lopend de patienten op de balkons kon zien zitten. Om de variatie te benadrukken had Wietse Patijn het idee dat elke afdeling door een andere ontwerper werd vormgegeven.

Wij hebben het stramien van een venetiaanse tuin geabstraheerd en alle fucties als objecten in de (buiten)ruimte geplaatst. Zo is de balie en de overlegruimte een ruimtelijke vertaling van het prieel geworden.

In plaats van de bekende wachtbanken hebben we een cafe-opstelling van losse stoelen en tafels bedacht, waardoor de wachtende mensen zelf hun plek kunnen kiezen.

Voor de kinderen hebben we een vergrote blokkendoos ontworpen van gestoffeerde schuimvormen, waarvan de blokken zelf ook weer als zitelement kunnen functioneren. Hierdoor konden de kinderen in de buurt van de wachtende ouders spelen, in plaats van gebonden te zijn aan het ’speelhoekje’.



Locatie

Oplevering

1997

Project soort

interieur nieuwbouw

Oppervlak

500-1.000 m2

Thema

Tijdloos

Samenwerking

Leveranciers

  • Armstrong Building Products

Toepassingen